Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Πλήθος ευκαιριών απασχόλησης στις Ευρωπαϊκές Ημερίδες Εργασίας στη Σαραγόσα

Με σκοπό να προσελκύσουν νοσηλευτικό προσωπικό στις χώρες τους, γάλλοι, γερμανοί και βρετανοί εργοδότες συνέρρευσαν στις Ευρωπαϊκές Ημερίδες Απασχόλησης που διοργανώθηκαν στη Σαραγόσα με επίκεντρο τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης 
«Η ύφεση της ισπανικής οικονομίας ανάγκασε την ισπανική κυβέρνηση να περικόψει κατά 30% το προσωπικό στον κλάδο της δημόσιας υγείας.Έτσι, αν και μόλις τέσσερα χρόνια πριν οι σπουδές νοσηλευτικής θεωρούνταν ότι εξασφάλιζαν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση στην Ισπανία, οι σημερινοί απόφοιτοι των νοσηλευτικών σχολών δυσκολεύονται να βρουν δουλειά.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης», δηλώνει η Teresa Vieitez Carrazoni, σύμβουλος EURES και μία από τους διοργανωτές των Ευρωπαϊκών Ημερίδων Απασχόλησης που πραγματοποιήθηκαν στη Σαραγόσα της Ισπανίας στις 11 και 12 Μαΐου. 

Οι διπλωματούχοι νοσηλευτές της Ισπανίας –οι οποίοι φημίζονται για το υψηλό επίπεδο της κατάρτισής τους– είναι περιζήτητοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ευρωπαϊκές Ημερίδες Απασχόλησης της Σαραγόσας προσέλκυσαν περισσότερους από 800 επισκέπτες και εταιρείες ευρέσεως εργασίας από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες προσήλθαν στη διοργάνωση ευελπιστώντας να προσλάβουν τουλάχιστον 20 νοσηλευτές η καθεμία. 
 «Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα επιστρέψω στη χώρα μου με τουλάχιστον 20 ενδιαφέροντα βιογραφικά. Είμαι διατεθειμένος να προσλάβω όλους τους υποψηφίους εάν διαθέτουν τις κατάλληλες γλωσσικές δεξιότητες και την απαιτούμενη πείρα», δηλώνει ο Tim Shaw, υπεύθυνος πρόσληψης προσωπικού στην εταιρεία HCL Nursing, με έδρα Λονδίνο (Ηνωμένος Βασίλειο). 
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εργασία στον κλάδο της νοσηλευτικής σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, πέραν της κατοχής πτυχίου νοσηλευτικής, είναι η αναγνώριση των σχετικών τίτλων σπουδών στη χώρα προορισμού. Σε όλες τις χώρες δεν ισχύουν οι ίδιες συμφωνίες αναγνώρισης τίτλων σπουδών. «Όσον αφορά την Ισπανία, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο υπουργείο Παιδείας τόσο της χώρας στην οποία αποκτήθηκε ο τίτλος σπουδών όσο και της χώρας προορισμού. Στις περιπτώσεις που οι αιτούντες εργασία αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους, τους παραπέμπω συνήθως στο εθνικό κέντρο πληροφόρησης για την αναγνώριση ακαδημαϊκών προσόντων (NARIC)», εξηγεί η Teresa.
Για πολλούς εργαζόμενους που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν σε άλλη χώρα, η γνώση της γλώσσας της χώρας προορισμού είναι προαπαιτούμενο». «Υπάρχουν πολλές κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη για νοσηλευτές, το βασικό εμπόδιο, όμως, είναι η έλλειψη γλωσσικών δεξιοτήτων», επιβεβαιώνει η σύμβουλος EURES Teresa Vieitez Carrazoni.
Η ίδια καταλήγει ότι «Με περισσότερο από ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας να διαφημίζονται στην πύλη, πιστεύω ότι το EURES αποτελεί σήμερα για τους νέους της Ισπανίας μια ιδανική ευκαιρία να βρουν δουλειά».