Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Ζητούνται γιατροί στη Σουηδία

 
Ορθοπεδικοί, αναισθησιολόγοι, χειρουργοί επειγόντων περιστατικών, γαστρεντερολόγοι… η Σουηδία φαίνεται ότι πάσχει από χρόνια έλλειψη ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Το γεγονός είναι ότι, από το 1999, η χώρα έχει επιδείξει ενεργό ενδιαφέρον για προσλήψεις ιατρών των ανωτέρω ειδικοτήτων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανακούφισης των σχετικών αναγκών, το EURES της Σουηδίας συνέδραμε τις αρμόδιες εθνικές αρχές στην πρόσληψη περισσότερων των 700 ιατρών κατά την εν λόγω περίοδο.                           
 
«Προτού προβούμε σε προσλήψεις προσωπικού από κάποια χώρα, ζητούμε πάντα την άδεια των συναδέλφων του δικτύου EURES στη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης της χώρας, καθώς και την άδεια του εθνικού ιατρικού συλλόγου. Εάν υπάρχει έλλειψη ιατρών στη χώρα, οι προσλήψεις ενδέχεται να αποτελούν πολιτικά ευαίσθητο θέμα. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να εντοπίζουμε ποιες από τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο EURES έχουν πιθανώς πλεόνασμα ειδικών ιατρών», δηλώνει η Hilal Tercan, σύμβουλος EURES και διαχειρίστρια έργου για τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στο EURES της Σουηδίας.       
 
Ήταν το 1999 όταν, για πρώτη φορά, σουηδοί εργοδότες από τον κλάδο της υγείας ζήτησαν τη βοήθεια του EURES για την πρόσληψη προσωπικού από τη Φινλανδία. Σήμερα, προσλήψεις προσωπικού γίνονται από όλες τις χώρες του EURES, αφορούν δε πρωτίστως ειδικούς ιατρούς. Η έλλειψη ειδικευμένων ιατρών στη Σουηδία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις δυσκολίες πρόβλεψης της ζήτησης, καθώς χρειάζονται πέντε χρόνια για να γίνει κανείς ιατρός και άλλα πέντε έως επτά χρόνια για να αποκτήσει ειδικότητα. «Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις σε ορίζοντα δωδεκαετίας και, παρότι η Σουηδία έχει πλέον αυξήσει τον αριθμό των φοιτητών στις ιατρικές σχολές, θα περάσουν χρόνια έως ότου οι σημερινοί φοιτητές αποκτήσουν ειδικότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε η συνδρομή του EURES», εξηγεί η Hilal.
 
Φέτος, η Hilal και οι συνάδελφοί της στο EURES της Σουηδίας διαπίστωσαν τη δυνατότητα πρόσληψης ιατρικού προσωπικού από την Ιταλία. Προτού όμως αρχίσουν οι προσλήψεις, έπρεπε να διενεργηθεί «έλεγχος προσόντων» προκειμένου να διακριβωθεί αν η εκπαίδευση των ιατρών στην Ιταλία ανταποκρίνεται στις ανάγκες υπηρεσιών υγείας της Σουηδίας.
 
Οι ιατροί που προσλήφθηκαν πρέπει να παραμείνουν στη Σουηδία για τουλάχιστον τρία χρόνια. Οι σουηδοί εργοδότες καλύπτουν τη δαπάνη γλωσσικής εκπαίδευσης των αλλοδαπών ιατρών, καθώς απαιτείται γνώση της σουηδικής γλώσσας για την εξυπηρέτηση των ασθενών. «Μακροπρόθεσμα, η ανταλλαγή ιατρών αποφέρει τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά οφέλη. Σε επαγγελματικό επίπεδο, οι ιατροί ανταλλάσσουν δοκιμασμένες πρακτικές, ενώ σε προσωπικό, μαθαίνουν μια νέα γλώσσα και γνωρίζουν έναν άλλο τρόπο ζωής» καταλήγει η Hilal.
 
Περισσότερες πληροφορίες:
 
Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της πύλης για την ευρωπαϊκή κινητικότητα EURES
 
Αναζητήστε εργασία στον σύνδεσμο βάση θέσεων εργασίας της πύλης EURES
 
Αναζητήστε καταρτισμένο προσωπικό στον σύνδεσμο βάση βιογραφικών της πύλης EURES