Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η Γερμανία στρέφεται στην προσέλκυση νοσηλευτών από την Πορτογαλία

 
Οι γιατροί δεν αποτελούν πλέον το μοναδικό περιζήτητο επάγγελμα στον τομέα της υγείας της ΕΕ, καθώς η ζήτηση νοσηλευτικού προσωπικού αυξάνεται πλέον όλο και περισσότερο στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Στη Γερμανία, λόγω της υψηλής αυτής ζήτησης, τα νοσοκομεία είναι πρόθυμα να καλύψουν το κόστος της απαραίτητης γλωσσικής κατάρτισης για την επιτυχή ενσωμάτωση νοσηλευτών των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η γερμανική.                    
 
«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση, για αυτό απευθύναμε προς τους συναδέλφους μας στο EURES σε όλη την Ευρώπη το ερώτημα εάν υπάρχουν χώρες με πλεόνασμα νοσηλευτικού προσωπικού. Για εμάς ήταν φυσικά σημαντικό να μην προσλάβουμε νοσηλευτές από χώρες όπου υπάρχει έλλειψη και η Πορτογαλία ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας», εξηγεί ο Ralf Czadzeck, σύμβουλος EURES στη Γερμανία.      
 
Στα μέσα Ιουνίου του 2011, το EURES Πορτογαλίας και το EURES Γερμανίας διοργάνωσαν ημερίδες εργασίας στο Πόρτο και στη Λισσαβώνα, στις οποίες συμμετείχαν γερμανοί εργοδότες και δόθηκαν πληροφορίες σε άτομα που ενδιαφέρονταν να μεταβούν στη Γερμανία για να εργαστούν. Η Πορτογαλία διοργανώνει συστηματικά ημερίδες εργασίας εστιάζοντας σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες ενδεχομένως ενδιαφέρονται να μεταβούν Πορτογάλοι που αναζητούν εργασία.
           
«Όπως παρατηρήθηκε, ενδιαφέρον να έλθουν στη Γερμανία εκδήλωσαν κυρίως οι νοσηλευτές που αποφοίτησαν πρόσφατα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι δυσκολότερο να μετοικήσει κανείς σε μια άλλη χώρα μαζί με την οικογένειά του», αναφέρει ο Ralf.
 
Η υγειονομική περίθαλψη στη Γερμανία παρέχεται από φορείς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Δυνητικοί εταίροι συνεργασίας μπορεί να είναι φορείς και από τους δύο τομείς. Στο πλαίσιο αυτού του πιλοτικού σχεδίου, θα γίνει δεκτή μια ομάδα από επτά έως 15 νοσηλευτές. Όταν καλυφθούν αυτές οι θέσεις, οι νοσηλευτές θα κληθούν να μεταβούν στη Γερμανία για να παρακολουθήσουν μαθήματα γλωσσικής κατάρτισης.
 
«Οι πορτογάλοι νοσηλευτές διαθέτουν άριστη τεχνογνωσία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όμως για να την εφαρμόσουν θα πρέπει να μιλούν γερμανικά. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, το κόστος της γλωσσικής κατάρτισής τους θα καλυφθεί από τον μελλοντικό εργοδότη τους», εξηγεί ο Ralf. «Εάν το σχέδιο πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού στη Γερμανία από άλλες χώρες που συμμετέχουν στο EURES στεφθεί με επιτυχία, είναι πιθανό να επαναληφθεί», καταλήγει.
 
 
Διαβάστε περισσότερα:
 
Αναζητήστε ημερίδες εργασίας στο Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES
 
Αναζητήστε έναν  σύμβουλο EURES
 
Μάθετε περισσότερα για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες στην πύλη EURES για την επαγγελματική κινητικότητα
 
Αναζητήστε θέση εργασίας στη βάση δεδομένων θέσεων εργασίας του EURES